Decydując się na stworzenie niezwykłego miejsca restauracyjnego, z całą pewnością oprócz obowiązkowo wyśmienitej kuchni, istotne znaczenie odgrywa bez wątpienia odpowiednia aranżacja wnętrza. Powinna ona nadawać miejscu temu niezwykłego klimatu, powinna być przyjemna w samym odbiorze, zapewniająca dostateczną prywatność, a przy tym po prostu piękna. Jednym z kluczowych elementów są stoły do restauracji, które to w połączeniu z odpowiednimi krzesłami, odgrywają najważniejszą rolę i na nich właśnie należy się skupić w sposób szczególny, dokonując niezbędnych zakupów.
Każdy restaurator tworząc wnętrze swojej wymarzonej restauracji, pragnie, aby ta przyciągała tłumy, aby było o niej głośno, aby każdy właśnie ją zachwalał. Pojawiając się na rynku, trzeba się przede wszystkim pokazać, a nic nie działa na człowieka tak doskonale, jak aspekt wizualny. Odpowiednie kolory, stosowne oświetlenie, pięknie dopasowane stoliki do restauracji, a do nich stosowne krzesła i oczywiście całość uzupełniona w niezwykłą dekorację. Jeśli takie miejsce będzie idealnie dopracowane, ludzie na nim skupią swój wzrok, wejdą do środka i jeśli otrzymają dodatkowo wyśmienite jedzenie, pozostaną, wrócą ponownie, wystawią pozytywną opinię i zachęcą innych do przyjścia. Na tym właśnie polega sukces restauracyjnych lokali.
Jaki kształt stołu wybrać?
Jednym z bardzo ważnych elementów, na jakie na pewno należy zwrócić szczególną uwagę jest kształt, jaki taki stół do restauracji ma mieć. Można wybrać okrągły, kwadratowy lub prostokątny. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jak wygląda wnętrze, ile osób ma siedzieć przy stole, jak można takie stoliki do restauracji ustawić, aby stworzyć klientom prywatność, ale jednocześnie nie zagrodzić dostępu do poszczególnych miejsc. W małych przestrzeniach idealne są stoliki okrągłe lub kwadratowe na dwa miejsca siedzące, w dużych z kolei idealnymi są prostokątne, duże kwadratowe bądź okrągłe, dla minimum czterech osób. Aby całość idealnie wypełnić, należy przede wszystkim znaleźć najlepsze kombinacje ułożenia takich stolików i krzeseł. Można tutaj skorzystać z pomocy architekta wnętrz lub samodzielnie rozrysować na kartce kilka wariantów i wybrać po prostu ten najlepszy.
Czy rozmiar stołu do restauracji ma znaczenie?
Kolejnym bardzo ważnym elementem jest to, jaki takie stoliki do restauracji mają mieć rozmiar. Istotne jest to, aby zwrócić uwagę na wygodę samych klientów. Zakłada się, aby każdy z gości miał minimum 60 – 70 centymetrów szerokości, bowiem dzięki temu może bez problemu manewrować sztućcami, czując się przy tym bardzo komfortowo. Im więcej miejsca na stole, tym oczywiście lepiej. A jaką takie stoły do restauracji powinny mieć wysokość? Zawsze należy dostosować ją do wysokości krzeseł. Standardowo wynosi ona od 75 do 80 centymetrów.
W jakim stylu zakupić stoliki do restauracji?
Oprócz oczywiście kształtu czy rozmiaru, następnym bardzo ważnym i kluczowym elementem jest styl, w jakim takie stoły do restauracji są stworzone. Wiadomo bowiem, iż jedne wnętrza charakteryzują się prostotą, minimalizmem i nowoczesnością, inne z kolei elegancją, luksusem i ponadczasowością. Zawsze więc należy dostosować umeblowanie do stylu, w jakim taka restauracja jest stworzona, aby całość odpowiednio ze sobą mogła się komponować, tworząc wyjątkowy charakter wnętrza. Jeśli wszystkie elementy będą źle ze sobą dobrane i zestawione, te sprawią, że zaburzona zostanie ogólna harmonia wnętrza i całość nie będzie po prostu wyglądała dobrze.
Stół do restauracji – drewniany, metalowy czy z tworzywa sztucznego?
Wybierając odpowiednie stoliki do restauracji, ale także do kawiarni czy stoliki do baru, można zdecydować się na konkretny ich rodzaj. Jedni sięgają po klasykę, a więc te wykonane z drewna, inni decydują się na nowoczesne, wykonane z metalu, łącząc je na przykład z kolorowymi poduchami, aby zapewnić wygodę, jeszcze inne stworzone są z tworzywa sztucznego, dostępnego w wielu wariantach kolorystycznych. Każdy wybór może być dobrym, jeśli zostanie odpowiednio dopasowany i ze sobą zestawiony.