Aranżując przestrzeń restauracyjną, z całą pewnością każdy właściciel pragnie zatroszczyć się o to, aby była ona z jednej strony funkcjonalna, z drugiej niezwykle piękna. Wybór odpowiednich mebli, z pewnością stanowi tutaj nie lada wyzwanie, aby dany lokal prezentował się wyśmienicie, spełniając przy tym w praktyce swoje zadania najlepiej, jak tylko to możliwe. Jednym z głównych elementów takiej przestrzeni są stoły do restauracji i to właśnie na nich chcielibyśmy skupić się w tym artykule. Jakie wybrać? Jak dopasować je do ogólnego wyglądu przestrzeni? Na co zwrócić uwagę przy wyborze spośród palety wielu rozwiązań, tych jednych jedynych? Na te wszystkie pytania postaramy się odpowiedzieć w tym artykule.
Po pierwsze – należy wybrać meble do restauracji na najwyższym poziomie
Bardzo często właściciele lokali gastronomicznych czy też inwestorzy takich przestrzeni, już na wstępie popełniają radykalne błędy, wybierając konkretne meble, w tym właśnie stoły do restauracji. Najczęściej z powodu braku pieniędzy, a więc poszukiwania tym samym oszczędności, stawia się na produkty, które niewiele mają wspólnego z wysoką półką i pełnym zadowoleniem, czy to klientów czy samych właścicieli. Oszczędzając na zakupie doskonałych jakościowo i tym samym wyglądowo mebli, traci się w gruncie rzeczy podwójnie. Ale jak to? Takie meble już po chwili będzie i tak trzeba wymienić, bowiem te po prostu nie spełnią swoich zadań, a to właśnie prowadzi do jeszcze większych wydatków. Lepiej jest więc wybrać konkretny zakup raz, a porządnie, mając pewność, iż takie właśnie stoły do restauracji będą idealnie komponować się w danej przestrzeni przez długie lata.
Oferta sklepów oferująca meble restauracyjne jest naprawdę bardzo duża. To sprawia, iż każdy właściciel czy inwestor lokalu, może wybrać odpowiednie stoły do restauracji, które co istotne – mogą być dostępne w przystępnej cenie, jednocześnie będąc wykonanymi z najwyższej jakości materiałów. Skupiając się na istotnych detalach i szczegółach, z całą pewnością można wybrać takie umeblowanie, które spełni potrzeby i oczekiwania nawet najbardziej wymagającej klienteli. Nie ma sensu inwestować w tanie, niezbyt urokliwe, a jednocześnie też i słabej jakości stoły, ale warto tutaj postawić na jak najlepszą inwestycję, która przez długie lata będzie w konkretnym lokalu po prostu mogła służyć.
Z jakiego materiału wybrać stoły do restauracji?
Tak naprawdę o żywotności danych mebli decyduje przede wszystkim to, z czego są one wykonane, ale również i jaka jest technologia ich produkcji. Wiadomo, iż sklejka nie będzie tak samo doskonała jak dąb, a szklane stoły do restauracji nie będą tak trwałe jak te, które wykonane są z kamienia. Jest to jak najbardziej oczywiste, jednak w przypadku każdej grupy produktów, należy skupić się na tych materiałach jak najlepszych, takich, które będą trwałe, solidne czy łatwe w utrzymaniu ich w czystości, a przy tym oczywiście i piękne. W zależności od klimatu lokalu gastronomicznego i jego wystroju, każdy inwestor ma zupełnie inne wizje względem zaaranżowanej przestrzeni. To sprawia, że w jednym miejscu idealne będzie prezentował się taki właśnie kamień, z kolei w innym stoły do restauracji muszą być wykonane tylko i wyłącznie z drewna. Jakie są najlepsze? Na pewno większość restauracji wybiera drewno, bowiem jest to naturalny materiał, który jest niezwykle trwały i który mimo upływu lat, zawsze wygląda po prostu doskonale.
Odpowiednie zabezpieczenia dla stołów do restauracji
Prawdą jest, iż 90% właścicieli lokali gastronomicznych decyduje się na stoły do restauracji wykonane z drewna, bowiem te prezentują się w takich przestrzeniach po prostu najpiękniej. Oprócz jednak zakupu konkretnych mebli, czy to z buku czy z dębu czy z jeszcze innego rodzaju drewna, bardzo istotne znaczenie ma odpowiednie ich zabezpieczenie przed zniszczeniem. Na co więc należy w tej kwestii zwrócić szczególną uwagę? Jeśli chodzi o zabezpieczanie materiału, jakim jest drewno, wykorzystać można w tym celu specjalne oleje, ale aby taki proces impregnacji, jak olejowanie przyniósł zamierzony efekt, istotne znaczenie odgrywają jedynie te impregnaty, które skierowane są typowo do mebli gastronomicznych. Istotne jest to, aby przy zabezpieczaniu stołów zadbać w sposób szczególny o ostatnią warstwę, która powinna być pokryta lakierem bezbarwnym. Takie działanie sprawi, że stoły do restauracji będą w pełni odporne na działanie wody, a ponadto dobrze zabezpieczone przed wszelkimi zarysowaniami. Drewno jest trwałe i mocne, a do tego niezniszczalne, dlatego będzie ono mimo upływu lat wyglądać doskonale, jeśli odpowiednio zadba się właśnie o ten aspekt impregnacyjny.
Kształty stołów do restauracji
Choć oczywiście sam materiał, z jakiego wykonane są stoły do restauracji ma zasadnicze znaczenie w kwestii wyboru odpowiednich produktów, to na pewno i aspekt wizualny odgrywa tutaj istotną rolę. Kluczowym elementem w tej kwestii jest kształt samych stołów. Można wybrać okrągłe, kwadratowe, jak również i prostokątne. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jak wygląda lokal i w jaki sposób można go zaaranżować, aby prezentował się on nienagannie i jedynie w swoim rodzaju. Dużą popularnością cieszą się także stoły łączone, z pomocą których można je odpowiednio ze sobą połączyć, tak, aby tworzyły na przykład podkowę, literę L czy też inny ich układ. W ofercie sklepów znajdują się różnorodne w tej kwestii propozycje, które na pewno każdy właściciel lokalu jest w stanie odpowiednio do siebie wybrać i stosownie w danym miejscu je zestawić.
Nie ma wątpliwości, iż stoły do restauracji odgrywają bardzo ważną rolę w kwestii wyposażenia wnętrza i to na nie właśnie w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, by następnie do nich dopasować odpowiednie krzesła, tworząc z tego doskonałą całość. Należy pamiętać o jednym, zasadniczym elemencie – meble te powinny łączyć w sobie piękny wygląd, najwyższą jakość, łatwość w utrzymaniu ich w czystości, a do tego praktyczne ich wykorzystanie. Kupując takie rozwiązania, będą one w stanie zadowolić absolutnie wszystkich właścicieli, jak również i samych klientów restauracji.