Jak zaaranżować restauracyjną przestrzeń?

Jak zaaranżować restauracyjną przestrzeń?

Opublikowany 5 października, dodał mngrep003

Aranżacja wnętrza restauracji to zestawienie ze sobą wszystkich elementów w taki sposób, aby stworzyły one razem spójną całość. I w grę wchodzą tutaj zarówno meble do restauracji, jak również kolory ścian, ustawienia krzeseł i stołów czy dobór samej zastawy. Każdy z elementów restauracji powinien tworzyć spójną całość, jednocześnie sprawiając, że miejsce to będzie przytulne, klimatyczne i piękne. Warto poznać kilka sprawdzonych trików, które decydują o tym, jak zaaranżować restauracyjną przestrzeń, aby była ona idealna.

Praktyczne wskazówki, które warto zapamiętać

Zanim dokona się zakupu odpowiednich mebli, zadba się o powieszenie na ścianach obrazów czy rozmieszczenie kwietników, warto wcześniej poznać kilka praktycznych zasad, które sprawią, że klienci z chęcią będą odwiedzać to miejsce, polecając je kolejnym i następnym gościom. Bez wątpienia wnętrze lokalu nie powinno być przypadkowe. Istotne jest to, aby było ono harmonijnie połączone z każdym elementem, będąc jednocześnie funkcjonalną i piękną przestrzenią.

Po pierwsze, kluczowe znaczenie ma wolna przestrzeń, która zapewnia prywatność przybyłym do restauracji gościom, ale i swobodę poruszającym się kelnerom. Zaleca się, aby zachować co najmniej 60 – 90 cm wolnej przestrzeni między tylnymi częściami krzeseł i co najmniej 120 cm dla przejścia głównego. Warto także zwrócić uwagę na klientów starszych czy też niepełnosprawnych, dla których idealnym będzie większa przestrzeń czy brak utrudnień w dostępie do stolika. Po trzecie – wystrój wnętrza. Powinien być on takim, aby stworzyć wyjątkowy nastrój, niezwykły klimat i czar, bowiem tylko w ten sposób goście będą czuli się w takim miejscu dobrze. Nie można zapomnieć również o stosownym oświetleniu. Ważna jest barwa światła, konkretny kąt jego padania, dobór odpowiednich lamp. Istotne znaczenie ma na pewno oświetlenie tuż nad stołem, które powinno uwydatnić smak jedzenia, ale i zaakcentować widoczne potrawy i zastawę.

Jakie stoliki i krzesła do restauracji okażą się być idealnym wyborem?

Dobrze prosperujące restauracje zapewniają zarówno smaczne jedzenie, doskonałą obsługę czy atrakcyjne ceny, ale i one muszą mieć to ,,coś”, co tworzy klimat danego miejsca i sprawia, że klienci chętnie tam przybywają. Jednym z głównych elementów wystroju takiej przestrzeni są stoły do restauracji, jak również i odpowiednio dobrane do nich krzesła. Co więc okaże się być dobrym wyborem? Na co zwrócić szczególną uwagę, kupując stoliki do restauracji i dobierając do nich odpowiednie krzesła?

Absolutnie nie powinno stawiać się na przypadek. W każdym lokalu gastronomicznym aranżacja przestrzeni powinna być przemyślana i odpowiednio dopasowana do możliwości danego miejsca. Wybierając stoły i krzesła do restauracji, należy zwrócić uwagę na ich wygląd, na rozmiar czy samą ilość mebli, jaka tam się znajdzie. Nadrzędną zasadą jest znaleźć sensowne rozwiązanie i odpowiedni układ, tak, aby w restauracji nie było zbyt ciasno, ale jednocześnie i by nie zmarnować przy tym przestrzeni.

Wybierając tego typu meble do restauracji, te powinny być solidne i trwałe. Nierówne i rozchwiane z pewnością nie okażą się być dla klientów dobrym wyborem, bowiem ci do takiego miejsca szybciej się zniechęcą, niż będą chcieli pozostać na dłużej. Ważną rolę odgrywa materiał z jakiego są one wykonane. Najbardziej solidnym jest oczywiście drewno, które dodatkowo także i wpływa na aspekt wizualny takiej przestrzeni. Nie można także i zapomnieć o kształcie stołu. Okrągłe sprawdzają się bardziej dla rodzin z dziećmi, kwadratowe, jako rozwiązania nieco bardziej biznesowe. Pierwsze wymagają większej przestrzeni, stąd też lepiej wyglądają one w dużych restauracjach, drugie są bardziej praktyczne i funkcjonalne w ich ułożeniu i zyskaniu większej powierzchni użytkowej. A jakie w takiej przestrzeni sprawdzą się krzesła? Takie, które będą idealnie dopasowane do stołów. Powinny mieć więc określoną wysokość, ale także wygodne oparcie i siedzisko. Warto także zwrócić uwagę na utrzymanie ich w czystości. Wybierając krzesła tapicerowane, bo takie kupowane są najczęściej, zdecydowanie lepiej jest sięgać po te z naturalnych tkanin, których umycie nie stanowi absolutnie żadnego problemu.

Nie ma wątpliwości, iż aranżując przestrzeń restauracji, należy zwrócić uwagę na najmniejsze detale i szczegóły. Jeśli chodzi o dobór krzeseł i stołów, każdy element ma znaczenie, który wpływa na efekt końcowy danego miejsca. Dobierając odpowiednie meble, te powinny łączyć w sobie jakość, wygodę, piękno i łatwość w utrzymaniu ich w czystości. Czy takie meble istnieją? Oczywiście, że tak.

Podziel się:

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami mebli dla HORECA - Zapisz się na newsletter!