Jak wyodrębnić poszczególne strefy w restauracji?

Jak wyodrębnić poszczególne strefy w restauracji?

Opublikowany 5 października, dodał mngrep003

Każda restauracja tworzona jest z myślą o klientach. Wszystko, począwszy od wystroju, przez serwowane menu, po obsługę wpływa znacząco na ogólną prezencję takiego lokalu. Jedną z bardzo ważnych kwestii, na jakich na pewno powinien się skupić każdy właściciel przestrzeni restauracyjnej, jest wydzielenie odpowiednich stref, tak, aby każdy z gości czuł się w takim miejscu idealnie. Oczywiście możliwości aranżacyjne uzależnione są w dużej mierze od powierzchni lokalu. W dużych restauracjach ilość pomysłów jest wręcz nieograniczona, w tych mniejszych wymaga nieco więcej kreatywności. Jak więc wyodrębnić strefy w przestrzeni gastronomicznej? Jakie miejsce warto zaaranżować, by goście byli zadowoleni?

Strefa dla dzieci – czyli jak urządzić kącik dla malucha

W większości restauracji kluczowymi gośćmi są rodziny z małymi dziećmi. Nic więc dziwnego, iż coraz więcej restauracji aranżując taką przestrzeń, zwraca właśnie uwagę na kącik dla dzieci. Miejsce to sprawia, że w trakcie oczekiwania na posiłki, dzieci mogą oddać się cudownej zabawie, a sami rodzice mieć chwilę dla siebie. W zależności od tego, jak duża jest restauracja, takie też może ona dawać możliwości. W dużej przestrzeni sprawdzi się basen z kulkami i zjeżdżalnią, ścianka wspinaczkowa czy też inne, bardziej lub mniej szalone pomysły. W mniejszym lokalu wystarczy stolik z kredkami, puzzlami i innymi drobnymi akcesoriami, aby maluch mógł tam zająć sobie odpowiednio czas. Oczywiście właściciele lokali gastronomicznych, nie powinni również zapomnieć o najmłodszych klientach w kwestii serwowanych dla nich posiłków. Idealnie sprawdza się menu dziecięce czy krzesła do restauracji typowo skierowane dla dzieci.

Strefa dla palaczy – czyli miejsce dla osób palących

Część klientów stanowią palacze i tak naprawdę bardzo mało jest takich miejsc, w których mogą oni przebywać. Zrozumiałym jest, że osoby niepalące, nie życzą sobie obecności palaczy w lokalu. Jeśli jednak lokal taki jest duży i można wyodrębnić całkowicie oddzielną przestrzeń, która nie będzie przeszkadzała innym ludziom, to jak najbardziej warto to zrobić. Wystarczy hasło – restauracja z wyodrębnioną strefą dla palaczy, a z pewnością miejsce to przyciągnie do siebie bardzo wielu klientów.

Strefa alkoholowa – czyli dla degustatorów dobrych trunków

Kolejnym miejscem, które warto wziąć pod uwagę mając wolną powierzchnię do wykorzystania, jest strefa wyłącznie dla degustatorów dobrych trunków o wysokim procencie. Takie miejsce skierowane jest tylko do osób dorosłych. Najczęściej znajdują się tam loże barowe z hokerami lub wygodne kanapy, na których można się zrelaksować, odprężyć i zasmakować alkoholi z różnych zakątków świata. W restauracjach na wysokim poziomie często pojawiającym się rozwiązaniem są piwniczki z winami, które bez wątpienia są w stanie przypaść do gustu wszystkim zwolennikom tego właśnie napoju alkoholowego.

Strefa ciszy i spokoju – coś dla biznesmenów

I następną strefą, która także cieszy się coraz to większą popularnością, jest miejsce ciszy i spokoju. Na takie decydują się najczęściej osoby pracujące przy laptopach, które traktują taką przestrzeń jak alternatywę biura. Często w porze lunchu wiele osób wybierając się na obiad, przy okazji mogąc wykonać pilne zadania biznesowe. Takie miejsce sprawdzi się również idealnie dla ludzi kochających samotność czy dla par lubiących przestrzeń typowo bez dzieci. Strefa ciszy i spokoju aranżowana jest przez coraz większą grupę restauratorów, ciesząc się przy tym bardzo dużą popularnością. Oczywiście w miejscu takim liczy się stworzenie odpowiedniego klimatu. Stosowne oświetlenie, często delikatna muzyka w tle, piękne blaty na stoliki w drewnianej odsłonie z odpowiednio dopasowanymi do tego krzesłami – tutaj każdy element i szczegół ma ogromne znaczenie i nie ma wątpliwości, iż jest w stanie spodobać się to miejsce wielu odwiedzającym je gościom.

Aranżując przestrzeń sali restauracyjnej, niewątpliwie kluczowe znaczenie ma wyodrębnienie poszczególnych miejsc, dla danych grup osób. Każdy z gości wchodząc do lokalu chce znaleźć w nim przestrzeń właśnie dla siebie. Wszelkie meble restauracyjne, ich ułożenie czy wyodrębnienie poszczególnych stref, pozwala w takim miejscu spędzić cudownie czas i dobrze zjeść, zarówno rodzinom z dziećmi, osobom pracującym czy smakoszom wykwintnego jedzenia i jeszcze lepszych trunków.

Podziel się:

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami mebli dla HORECA - Zapisz się na newsletter!