Aranżując przestrzeń lokalu gastronomicznego, należy skupić się na kilku detalach i szczegółach, tak, aby przestrzeń ta spełniała swoje zadania, gwarantując przy tym powodzenie całego biznesu. Jednym z nadrzędnych elementów są meble i tak naprawdę to one wpływają i na wizerunek danej przestrzeni, na wygodę i komfort samych gości, a także na funkcjonalne miejsce, które może spełniać swoje zadania i role. Jakie więc meble wybrać? Które okażą się być idealne dla danego lokalu gastronomicznego? I oczywiście na co zwrócić uwagę sięgając po konkretne rozwiązania?
Charakter lokalu gastronomicznego – czyli jaka jest jego forma?
Rzeczą wiadomą jest fakt, iż każdy lokal gastronomiczny ma określony charakter i każdy choć spełnia podobne zadania, ma nieco inną formę. Zupełnie bowiem inaczej będzie zaaranżowana przestrzeń restauracji, gdzie serwowane są wykwintne dania, inaczej będzie wyglądał bar z fast foodami, a jeszcze inaczej kawiarnia, gdzie można wejść, napić się pysznej kawy i zjeść słodkie ciastko. Wybierając więc meble do kawiarni czy sięgając po sofy do pubu, w każdym przypadku rzeczą najważniejszą jest rola, jaką w konkretnym lokalu mają one spełnić.
Tworząc taką przestrzeń, należy skupić się na kilku zasadniczych elementach, a wtedy takie miejsce będzie i piękne i funkcjonalne, z klimatem i duszą, czyli takie, do którego z czystą przyjemnością przychodzić będą goście. W restauracji liczą się przede wszystkim odpowiednio ustawione stoliki i dobrane do nich wygodne krzesła. W przestrzeni dyskotekowej, gdzie pojawić powinno się miejsce do tańczenia czy meble do baru, bardzo ważną rolę odgrywają przede wszystkim sofy do pubu, które powinny być wygodne i idealnie dopasowane do całości wystroju takiego wnętrza. Połączenie estetyki, funkcjonalności i trwałości, to zasadnicze elementy, na jakie należy zwrócić uwagę, by stworzyć taką przestrzeń, o jakiej tylko marzymy.
Miejsce dostosowane do klientów
Każdy właściciel lokalu gastronomicznego, może mieć własne wizje dotyczące tego, jak taka przestrzeń powinna wyglądać. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, iż na sukces takiego miejsca wpływ ma zadowolony klient, stąd też zawsze należy dostosować ją do potrzeb i oczekiwań odbiorców. Warto zadbać oczywiście o klimat i charakter takiej przestrzeni, ale z uwzględnieniem przede wszystkim potrzeb gości. I tak naprawdę wcale nie potrzeba ogromnych pieniędzy, by restauracja, pub czy kawiarnia miały duszę. Wystarczy tylko umieć wszystko ze sobą połączyć i zestawić, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
Stoliki – kluczowy element lokalu gastronomicznego
Najważniejszym elementem w lokalu gastronomicznym są stoliki. Znajdują się one w restauracji, są w kawiarni, wypełniają często przestrzeń pubu czy baru. Jak więc powinny być dopasowane do całości takiej przestrzeni? Na pewno nie powinny one przytłaczać wystroju wnętrza, ale być odpowiednio w to wkomponowane. Warto wybrać takie meble, które są lekkie, które umożliwiają szybką i łatwą zmianę konfiguracji ułożenia, które są oczywiście wytrzymałe i solidne. W lokalu gastronomicznym klientom zależy na prywatności, dlatego też oprócz samych stolików, istotne znaczenie ma odpowiednie ich ustawienie, tak, aby każdy z gości miał swoją własną, małą przestrzeń. Stoły do restauracji, kawiarni czy pubu, powinny być najważniejszą częścią lokalu, ale bez nadmiernego nimi przesycenia. To stanowi absolutnie element nadrzędny.
Dodatkowe meble nadające przestrzeni wyjątkowego charakteru
Czasami szkopuł tkwi w szczegółach, dlatego też mając już przestrzeń wypełnioną podstawowymi meblami, warto także i skupić się na tych elementach wyjątkowych. Może więc dla oryginalnie urządzonej przestrzeni, idealne będą kolorowe hokery do baru? Może dobrze sprawdzą się designerskie sofy lub nietypowe krzesła? Tak naprawdę cenimy sobie w dzisiejszych czasach oryginalność i nowoczesność, ale przy tym także indywidualizm i ponadczasowość. Może więc warto tym wypełnić miejsce, by goście z chęcią je odwiedzali i byli jego częścią?