PL | EN | DE | SE | RU

Meble restauracyjne – jakie cechy powinny posiadać?

Wystrój restauracji jest jedną z kluczowych inwestycji, decydującą o jej powodzeniu na trudnym rynku, jakim jest gastronomia. Dobór odpowiednich mebli restauracyjnych ma ogromny wpływ na postrzeganie lokalu przez klientów. Czym powinny się odznaczać?

Stoły, krzesła, hokery, sofy – nie ważne, o jakim sprzęcie mowa, każdy z nich będzie intensywnie użytkowany. Obojętnie, czy postawimy na meble drewniane czy z tworzywa sztucznego – w każdym przypadku muszą się one odznaczać wysoką trwałością i wytrzymałością. Na przykład tapicerowane krzesła czy kanapy, aby długo utrzymywały swój pierwotny wygląd, muszą być wykonane materiałów odpornych na ścieranie. Podobnie stoły i wszelkiego rodzaju blaty powinny cechować odpowiednia twardość oraz odporność na uszkodzenia, zadrapania, a także wilgoć, a w przypadku mebli zewnętrznych – również na promieniowanie UV. Dlatego też zaopatrując się w meble restauracyjne warto zainwestować w wysokiej jakości materiały, ponieważ wówczas mamy gwarancję, że przetrwają one długie lata w niezmienionej kondycji.

Restauracja to miejsce, które wymaga nieustannego i – co ważne – szybkiego sprzątania. Osoby korzystające z usług lokali gastronomicznych zwracają szczególną uwagę na czystość otoczenia. Nic tan nie zniechęca potencjalnego klienta, jak plamy po kawie na blatach czy siedziskach czy odbarwienia, których już nie można się pozbyć, na przykład zacieki po deszczu na meblach wykorzystywanych na zewnątrz lokalu. Meble restauracyjne wykonane z gładkich i łatwych w czyszczeniu tworzyw sztucznych sprawdzą się w takiej sytuacji wyśmienicie, a czyszczone systematycznie odpowiednimi środkami będą wyglądać jak nowe przed długi okres czasu.

Klienci restauracji niezwykle cenią sobie komfort i wygodę. Na dłuższe spotkania towarzyskie, a także biznesowe, chętniej wybierają lokale wyposażone w odpowiednio miękkie i wyprofilowane krzesła, kanapy czy fotele. W największej mierze o komforcie mebla restauracyjnego decyduje jego ergonomiczność, czyli dostosowanie do cech fizycznych człowieka. Wybierając poszczególne sprzęty należy zwracać uwagę na to, czy posiadają one odpowiednie krzywizny i wysokość – dzięki temu unikniemy zakupu niefunkcjonalnych i niewygodnych mebli: za wysokich lub za niskich krzeseł, zbyt głębokich foteli, z których trudno będzie wstać czy też mebli zbyt ciężkich, przez co klient będzie miał problem z ich odsunięciem czy przysunięciem do stołu.

Pierwsze wrażenie jest niezwykle ważne, jeżeli chodzi o ocenę restauracji przez klientów. Decyzja o tym, czy wejść do lokalu, czy też nie, jest podejmowana w pierwszych kilku chwilach. Warto więc przykuć ich uwagę estetycznymi i nowoczesnymi meblami, które jednocześnie stanowią jedną całość z wystrojem i klimatem restauracji. Oryginalne kształty krzeseł i stolików, niecodzienne wzory obić – wszystko to sprawia, że klienci chętniej korzystają z usług danego lokalu. Nie należy zapominać o tym, że meble restauracyjne w dużej mierze kształtują atmosferę danego miejsca. W restauracjach retro meble wzorowane są na tych z poprzednich epok i powinny być wykonane z litego drewna, natomiast w nowoczesnych wnętrzach najlepszym wyborem mogą być meble industrialne – dla dużych wnętrz, bądź też przeźroczyste meble z tworzywa sztucznego.

Dla osób poszukujących idealnych mebli restauracyjnych znakomitym rozwiązaniem będzie skorzystanie z usług profesjonalnej firmy oferującej kompleksowe wyposażenie wnętrz, poczynając od projektu mebli, na wykonawstwie kończąc. Zarówno inwestorów planujących otwarcie nowego lokalu, jaki i właścicieli już prosperujących restauracji, architektów i projektantów wnętrz zachęcamy do zapoznania się z ofertą producenta mebli restauracyjnych SolidBase oraz skorzystania z usług firmy z długoletnim doświadczeniem i gwarancji najwyższej jakości efektu końcowego.

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz poprzedni artykuł: Wybierz odpowiednią podstawę do stołu.

Stoły drewniane do restauracji meble restauracyjne meble restauracyjne meble industrialne