PL | EN | DE | SE | RU

Stoły w restauracjach

Podstawowym elementem wyposażenia restauracji są meble, w których skład wchodzą m.in. stoły, dlatego ich zakup powinien być przemyślany. W restauracji pojawia się mnóstwo ludzi, którzy szukają dobrego jedzenia, a także odpoczynku. Dlatego bardzo ważny jest wystrój lokalu, istotną rolę odgrywa dobór stołów, krzeseł i innych dekoracji. Ważne jest, by klienci czuli się wygodnie i komfortowo.

 

Wygląd i wygoda mebli

Meble powinny pasować do ogólnego wystroju restauracji. Powinny być zbliżone kolorem, fakturą oraz stylem do pozostałych elementów lokalu. W dużej mierze od tego, czy krzesła i stoły będą wygodne, zależy, czy klienci ponownie zawitają do restauracji. Stoliki powinny być przede wszystkim stabilne tak, by można było spokojnie postawić na nich sok lub alkohol. Ważny jest też materiał, z jakiego meble są wykonane. Obecnie w lokalach gastronomicznych odchodzi się od tapicerowanych stolików i krzeseł, a zastępuje się je meblami z tworzyw, takich jak włókno szklane bądź plastik. Są one lekkie, więc bez trudu można je przenosić z miejsca na miejsce, np. aranżując przestrzeń na świeżym powietrzu w lecie. Dodatkowo są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości oraz są odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne. Wszystko zależy w jakim stylu jest nasza restauracja i to od nas będzie zależeć na jaki materiał postawimy. Drewniane stoły i krzesła na pewno dodadzą wnętrzu ciepła i zdecydowanie wpłyną na rodzinną atmosferę. Jeśli chodzi o meble z metalu, nadają się one do nowoczesnych restauracji, które są utrzymane w modernistycznym stylu.

 

Estetyka stołów

Stoły do restauracji powinny współgrać z innymi elementami wystroju. Nie mogą być ani zbyt wysokie, ani za niskie. Stoły restauracyjne mogą być w dowolnym kształcie - jednak najlepiej sprawdzą się te o blacie okrągłym lub kwadratowym. Pozwolą klientom i kelnerom swobodnie przemieszczać się między nimi na sali. Warto także, by w restauracji pojawiła się różnorodność stołów pod względem ilości osób. Dobrze byłoby zaopatrzyć się w  kilka stolików dwuosobowych - dla par oraz kilka stołów wieloosobowych - dla większej grupy osób, by zbędne było ich dosuwanie i łączenie. Stoły nie mogą być za małe - bez problemu musza się mieścić na nich naczynia i sztućce. Powinny być także stabilne, dlatego możemy zakupić na czterech lub trzech nogach. W kawiarniach za to, popularne są stoły na jednej nodze. Ostatnio restauratorzy decydują się także na składane stoły, które pozwalają się sztaplować, czyli nakładać jedne na drugie. Dzięki temu bez problemu zmienimy aranżację wnętrza, np. z zimowej na wiosenną.

 

Analizując wygląd restauracji klienci w ciągu kilku minut wyciągną wnioski, czy powinni ponownie odwiedzić lokal. Dlatego warto postawić na oryginalny design mebli, który będzie się wpasowywał w otoczenie i przyciągnie gości do restauracji. Idealne umeblowanie to takie, które spełni oczekiwania zarówno właściciela, jak i odwiedzających lokal klientów. Warto sprawdzić czy są wytrzymałe, funkcjonalne i odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.