PL | EN | DE | SE | RU

Krzesła do restauracji – jakie kryteria powinny spełniać?

Krzesła to kluczowy, choć często niedoceniany, element wyposażenia lokalu gastronomicznego. Zwłaszcza w restauracji powinny zostać troskliwie dobrane zarówno do wystroju wnętrza, jak i pod względem funkcjonalności. Jakie kryteria muszą spełniać restauracyjne krzesła, żeby oferowały klientom najwyższą jakość i dobrze świadczyły o lokalu?

 

Po pierwsze: wygoda

 

Pierwszym i najważniejszym kryterium w przypadku krzeseł restauracyjnych powinna być funkcjonalność. Krzesła, które mają służyć gościom, powinny zostać zaprojektowane w trosce o maksymalną wygodę użytkownika. Nie mogą wymuszać niewygodnej pozycji, powinny zapewniać podparcie plecom i komfort nawet w trakcie długiego użytkowania. Zwłaszcza w restauracjach, które chcą uchodzić za luksusowe, ważne jest, żeby zadbać o siedzenia o wysokim komforcie. Jeśli klient ma spędzić w lokalu dużo czasu i później chętnie do niego wracać, nie może mieć uczucia dyskomfortu w trakcie spożywania posiłku i pogawędek nad stołem. Krzesło nie może uwierać ani wymuszać siedzenia w nienaturalnej pozycji.

 

Krzesła do restauracji, a styl lokalu gastronomicznego

 

Innym ważnym kryterium wyboru krzeseł do restauracji jest niewątpliwie ich estetyka. Siedziska powinny stylistycznie współgrać z wystrojem lokalu i oprócz roli praktycznej pełnić także funkcję dekoracji. Nie ma jednego wzoru krzesła, które pasowało będzie do każdego lokalu restauracyjnego. Wszystko zależy od jego przeznaczenia oraz wystroju. Inne krzesła do restauracji sprawdzą się w niewielkim lokalu, inne w lokalu w tradycyjnej stylistyce, jeszcze inne w ekskluzywnej restauracji i nowoczesnym wystroju. Ważne, żeby krzesła tworzyły spójną całość z innymi elementami dekoracyjnymi, zarówno pod względem stylistycznym jak i kolorystycznym.

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając krzesła do restauracji?

 

Co oprócz wygody i stylu powinno charakteryzować krzesła do restauracji? Inne ważne kwestie z zakresu funkcjonalności to wysoka jakość wykonania oraz łatwość w czyszczeniu. Kupując krzesła do restauracji, należy pamiętać, że te będą użytkowane niemalże non stop – powinny więc być wytrzymałe i wykonane z najlepszej jakości materiału. Tylko solidne, stabilne krzesła wytrzymają tak duże obciążenie, jak ciągły ruch w restauracji i właściwie nieprzerwane użytkowanie. Inna kwestia to łatwość w czyszczeniu. W lokalu gastronomicznym nietrudno o zabrudzenia, lepiej więc nie wybierać krzeseł z materiałów, które są trudne w czyszczeniu. Brudne krzesła będą bardzo źle się prezentować i niezbyt dobrze świadczyć o lokalu gastronomicznym. Jeśli restauracja ma wzbudzać zaufanie klientów, krzesła muszą prezentować się stabilnie, być eleganckie i przede wszystkim zadbane i czyste. Warto więc wybierać produkty, które są doskonałym połączeniem wszystkich tych cech, a doskonale sprawdzą się w restauracyjnych warunkach, oferując klientom maksymalny komfort użytkowania i ciesząc oko jednocześnie.